Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

ΦΟΛΚΕΡ ΓΙΟΥΝΓΚ | ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ | ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΒΕΛΑΣ | ΖΑΝ-ΚΛΟΝΤ ΟΣΒΑΛΝΤ | ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ | Υπόθεση Siemens: τέσσερις φυγόδικοι και ένας που έμεινε πίσω

Το σκάνδαλο Siemens, μέρος του οποίου είναι η υπόθεση του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I για το οποίο γίνεται τόσος πολιτικός ντόρος το τελευταίο διάστημα, έχει πάρει -και δικαίως- τον τίτλο του μεγαλύτερου σκανδάλου της Μεταπολίτευσης.

Πρωταγωνιστές σε αυτό είναι οι μίζες και τα λευκά κολάρα, οι άριστοι και αξιοσέβαστοι επιχειρηματίες, το «καλό» πρόσωπο της κοινωνίας, που βρήκαν τα πρόθυμα πολιτικά κανάλια, τα οποία φαίνεται πως γέμισαν με άφθονο «μαύρο» χρήμα προκειμένου να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης σε μια περίοδο που η εκσυγχρονιστική ανάπτυξη ήταν το βασικό αφήγημα της χώρας.

Το σκάνδαλο βρίσκεται στην επικαιρότητα εδώ και 12 χρόνια. Το 2006 οι γερμανικές αρχές κάνουν έλεγχο στα κεντρικά γραφεία της Siemens και αποκαλύπτεται ένα τεράστιο σκάνδαλο που αφορά ένα δίκτυο παράνομων χρηματοδοτήσεων της εταιρείας προς τρίτες χώρες προκειμένου να πάρει έργα.

Το κόστος των χρηματοδοτήσεων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ μέσα σε μία δεκαετία. Ανάμεσα στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιήθηκε με αθέμιτα μέσα η εταιρεία είναι και η Ελλάδα. Το σκάνδαλο αρχικά εντοπίζεται στους εξής τομείς:

1 Στα ηλεκτρονικά συστήματα των πυραύλων Patriot που απέκτησε η χώρα μας από τις ΗΠΑ, τα οποία ανέλαβε η Siemens
2 Στη σύμβαση 8002 μεταξύ Siemens και ΟΤΕ για την προμήθεια ψηφιακών παροχών και
3 Στο σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I που ανατέθηκε στην αμερικανική εταιρεία SAIC με υπεργολάβο τη γερμανική εταιρεία.
Ωστόσο, στην πορεία αποκαλύφθηκε πως η Siemens χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μέσα είχε εμπλακεί και σε σειρά άλλων έργων και προμηθειών του ελληνικού Δημοσίου. Ετσι, η έρευνα από τις αρχές επεκτάθηκε και σε άλλα οπλικά συστήματα, σε προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας με τα οποία η εταιρεία είχε προμηθεύσει ελληνικά νοσοκομεία, αλλά και στις τρεις συμβάσεις με τον ΟΣΕ για την κατασκευή και παράδοση τροχαίου υλικού.
Διαβάστε περισσότερα »

from ΠΡΕΖΑ TV © https://ift.tt/2E263Rf
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου