Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Πώς οι ΗΠΑ «κατασκεύασαν» τον Χουάν Γκουαϊδό

Ο Χουάν Γκουαϊδό είναι προϊόν ενός δεκαετούς έργου που εποπτεύεται από τα κέντρα εξουσίας της Ουάσιγκτον. Μπορεί να παρουσιάζεται ως θιασώτης της δημοκρατίας, βρέθηκε όμως για χρόνια στην πρώτη γραμμή μιας βίαιης εκστρατείας αποσταθεροποίησης της Βενεζουέλας. Και για αυτό ανταμείφθηκε.Πριν την 23η Ιανουαρίου λίγοι γνώριζαν το όνομά του. Μόλις πριν 5 μήνες, ο 35χρονος αυτόκλητος πρόεδρος τςη Βενεζουέλας ήταν μια σκοτεινή φιγούρα σε μία πολιτική ομάδα που κινείται στα όρια της ακροδεξιάς και συνδέεται στενά με σκληρή βία στους δρόμους.

Χρειάστηκε όμως μόλις ένα τηλεφώνημα από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικλ Πένς, ώστε ο Χουάν Γκουαϊδό να αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος τςη Βενεζουέλας, της χώρας με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα »

from ΠΡΕΖΑ TV © http://bit.ly/2Gv3Z4L
via IFTTT

Σκάνδαλο Novartis: Ετοιμάζονται οι πρώτες κλητεύσεις για εμπλεκόμενους πολιτικούς

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ποινική αποτίμηση των Εισαγγελέων Διαφθοράς για έναν από τους φακέλους της υπόθεσης Novartis, όπως αναφέρουν πηγές του Εφετείου.Η εισαγγελική έρευνα σύμφωνα με πηγές του Εφετείου είναι πλέον ώριμη και ήδη έχει αρχίσει η συγγραφή του πορίσματος των εισαγγελικών λειτουργών σε ότι αφορά χρονική περίοδο πριν και μετά το 2010.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν σχηματίσει συγκεκριμένη άποψη για πρόσωπα, πολιτικά και μη, και ενέργειες που αφορούν, χονδρικά, το διάστημα 2009 έως 2012 ή 2013 με κεντρικό άξονα την τιμολόγηση φαρμάκων. Πλέον, βρίσκονται εν αναμονή του πορίσματος των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για το θέμα αυτό και θεωρούν ότι εντός του μήνα θα δρομολογηθούν οι επόμενες κινήσεις τους. Η εκτίμηση της Αρχής για την Δημόσια Διοίκηση σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόστηκε στη χώρα για τα φάρμακα, αναμένεται από μέρα σε μέρα στην Εισαγγελία Διαφθοράς καθώς θα καθορίσει πολλά ζητήματα, εκτίμηση ζημιάς για παράδειγμα, αλλά ενδεχομένως και το ακριβές χρονικό διάστημα το οποίο θα αφορούν οι περαιτέρω ενέργειες. Αν, δηλαδή, θα περιλαμβάνει την διετία 2010- 2012 ή μεγαλύτερο διάστημα που σίγουρα δεν θα είναι μετά το 2013.

Διαβάστε περισσότερα »

from ΠΡΕΖΑ TV © http://bit.ly/2SpaEDR
via IFTTT

Φασιστικη καφριλα - Καλαμαριά: Έκαναν κατάληψη για να διώξουν συμμαθητή τους με μαθησιακές δυσκολίες

Όπως γράφει η Μακεδονία της Κυριακής 3 Φεβρουαρίου 2019:

Δραματικές καταστάσεις βιώνει οικογένεια 12χρονου μαθητή στη Θεσσαλονίκη, αντιμετωπίζοντας οξύ πρόβλημα με την προσαρμογή και ομαλή ένταξή του στο σχολικό περιβάλλον.

Το παιδί που φοιτά στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς εξαιτίας ενός συνδρόμου που έχει εκ γενετής, εμφανίζει επιθετικότητα, αντικοινωνική συμπεριφορά και μαθησιακές δυσκολίες. Ο μαθητής έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΚΕΣΥ και παρακολουθείται, ωστόσο συγκεκριμένες συνθήκες στο σχολικό περιβάλλον φαίνεται να μην ευνοούν την ένταξή του σ' αυτό.

Μάλιστα, εκτός από τις αντιδράσεις (που κάποιες φορές μπορεί να ήταν αιτιολογημένες), την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου οι συμμαθητές του παιδιού προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου με μοναδικό αίτημα την απομάκρυνση του 12χρονου. Το πιο ανησυχητικό; Πως η κατάληψη, όπως καταγγέλλουν οι γονείς, έγινε με συναίνεση της διεύθυνσης του σχολείου!

Διαβάστε περισσότερα »

from ΠΡΕΖΑ TV © http://bit.ly/2Gv3Qyf
via IFTTT

Η Τουρκία επικήρυξε τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούςπριν την επισκεψη Τσιπρα

Στην επικήρυξη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν καταφύγει στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του καθεστώτος Ερντογάν προχώρησε η Άγκυρα, ανήμερα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, όπου και θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο.
Λίγες ώρες πριν από την συνάντηση των δύο ηγετών, οι Τούρκοι ανακοίνωσαν την επικήρυξε κάθε Τούρκου "φυγά" που κατηγορείται ως "γκιουλενιστής" που εμπλέκεται στην απόπειρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, προς 700.000 ευρώ το "κεφάλι", όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ. Ανάμεσα σε αυτούς, βρίσκονται και οι οκτώ στρατιωτικοί που διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο και έλαβαν στη συνέχεια πολιτικό άσυλο.

Διαβάστε περισσότερα »

from ΠΡΕΖΑ TV © http://bit.ly/2SpawUT
via IFTTT

Για την απόλυση εργαζόμενης με σκλήρυνση κατά πλάκας: Πρόστιμο του Σ.ΕΠ.Ε. στα «Leroy Merlin»

Πλήγμα στην ακραία αναλγησία τα πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη και της Επιθεώρησης Εργασίας την ώρα που οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν προσπάθεια μετατροπής του 8ώρου σε 9ωρο, στα πρότυπα της Vodafone
Η υπόθεση είχε δει το φως της δημοσιότητας το καλοκαίρι του 2018: με πρόσχημα την χαμηλή αποδοτικότητα, η Leroy Merlin απέλυσε εργαζόμενη με μερική απασχόληση στα ταμεία  της εταιρείας στο εμπορικό πάρκο αεροδρομίου, η οποία μάλιστα είχε συμπληρώσει δεκαετία στην επιχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα »

from ΠΡΕΖΑ TV © http://bit.ly/2Gv3KXp
via IFTTT

Το «σόου» Γεωργιάδη κατά Δένδια φέρνει τρικυμία στη ΝΔ


Η συνέχεια στη «γαλάζια» βεντέτα δόθηκε από τον αντιπρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μετέτρεψε την κοπή της πίτας του σε «σόου» με εσωκομματικά καρφιά.

Θυμίζουμε ότι, προ ημερών, ο Νίκος Δένδιας είχε κάνει αναφορά στο ιστορικό χαμηλό ποσοστό του 18% που είχε λάβει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2012, προκαλώντας τις αντιδράσεις των «σαμαρικών».

Διαβάστε περισσότερα »

from ΠΡΕΖΑ TV © http://bit.ly/2SzWSyp
via IFTTT

Στην Άγκυρα και τη Χάλκη ο Αλ. Τσίπρας: Η ατζέντα, οι προκλήσεις και οι συμβολισμοί

Για τον Αλέξη Τσίπρα, το καλό σενάριο στην σημερινή του συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα είναι η επιστροφή των ελληνοτουρκικών στην λεγόμενη θετική ατζέντα. Σε διπλωματική «μετάφραση» τούτο δεν σημαίνει υψηλές προσδοκίες. Σημαίνει όμως υπερίσχυση της ήπιας διπλωματίας έναντι της ελεγχόμενης έντασης και - στην καλύτερη εκδοχή – μπορεί να σημαίνει μια επανεκκίνηση της διαδικασίας των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) καθώς και μια ειλικρινή διερεύνηση των προϋποθέσεων επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Ως προς το πρώτο σκέλος, ο ελληνικός οδικός χάρτης προβλέπει μια συμφωνία κορυφής για την επαναχάραξη των ΜΟΕ σήμερα στην Αγκυρα και στην συνέχεια επανέναρξη του διαλόγου σε επίπεδο υπουργών Αμυνας. Ο νέος υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στις 13 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες και στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ όπως οριστικοποιήθηκε χθες. Εκεί, με βάση πάντοτε το θετικό σενάριο, μπορεί να γίνει αποδεκτή και η πρόσκληση Ακάρ προς τον έλληνα υπουργό Αμυνας να επισκεφθεί την Τουρκία, με τελικό στόχο να μπουν σε νέα τροχιά οι συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.


Ως προς το δεύτερο σκέλος, εκείνο της πιθανής επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, οι χειρισμοί είναι ιδιαιτέρως λεπτοί. Στόχος της Αθήνας είναι να καταστεί απολύτως ξεκάθαρο, και να διασφαλιστεί, ότι η όποια νέα συζήτηση για το κυπριακό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνον στην βάση της επανένωσης της Κύπρου και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και χωρίς εγγυήσεις.

Πρόκειται προφανώς για υψηλή διπλωματική πρόκληση, με δεδομένο ότι η Τουρκία, συνδέοντας καθαρά πλέον το κυπριακό με τις ενεργειακές - γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ζητά πλέον ακόμη και λύση διχοτόμησης και συνομοσπονδίας, αφήνοντας πίσω τον κοινό τόπο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ως εκ τούτου, εκείνο που θα επιδιώξει η Αθήνα είναι ένα κοινό πλαίσιο για την έναρξη προπαρασκευαστικών επαφών των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Εδώ, οι έως τώρα πληροφορίες δείχνουν ότι υπάρχει το έδαφος για μια σειρά τέτοιων διερευνητικών επαφών το επόμενο διάστημα ανάμεσα στον Γιώργο Κατρούγκαλο και τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου.



Ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής πλευράς στις σημερινές συνομιλίες στην Αγκυρα βρίσκεται και το προσφυγικό, μετά την σταθερή αύξηση που καταγράφεται στις ροές από τον Εβρο - μια αύξηση, που δεν είναι άσχετη με την επιμονή της Αγκυρας να κρατά «παγωμένη» την συμφωνία επανεισδοχής συνδέοντάς την με το θέμα των 8 τούρκων αξιωματικών που πήραν άσυλο στην χώρα μας.

Διαβάστε περισσότερα »

from ΠΡΕΖΑ TV © http://bit.ly/2Gv3DuX
via IFTTT

Συνεχίζεται η δίκη των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν

Με  εξέταση φωτογραφιών με τον δρόμο, το ποδήλατο, τα μαχαίρια, φωτογραφίες του θύματος από την νεκροψία συνεχίζεται από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών η εξέταση της έφεσης για την καταδίκη σε ισόβια των δύο ρατσιστών δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν.
«Ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά είναι πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση των νεοναζί»

Διαβάστε περισσότερα »

from ΠΡΕΖΑ TV © http://bit.ly/2Sp5CqZ
via IFTTT