Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

42 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ - ΗΜΕΡΑ ΠΕΝΘΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Στις 23 Ιουλίου 1974 η Χούντα των Συνταγματαρχών υπό το βάρος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κατέρρευσε. Μετά από 7 χρόνια στο γύψο, η δημοκρατία αποκαθίστανται, η Μεταπολίτευση αρχίζει
Ήταν 21 Ιουλίου του 1974 όταν η Χούντα κυρρήσσει γενική επιστράτευση λόγω της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο μια μέρα πριν. Η γενική επιστράτευση ήταν χαώδης και ανοργάνωτη και κατέδειξε την τραγική κατάσταση που βρισκόταν ο Ελληνικός Στρατός, μετά από επτά χρόνια δικτατορίας. Η κυβέρνηση Ανδρουτσόπουλου, που ήταν υποχείριο του «αόρατου δικτάτορα» Δημητρίου Ιωαννίδη, ήταν ανίκανη να πάρει σοβαρές αποφάσεις. 

Το πρωί της 23ης Ιουλίου, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος και οι αρχηγοί του Στρατού, αντιστράτηγος Ανδρέας Γαλατσάνος, Ναυτικού, αντιναύαρχος Πέτρος Αραπάκης και Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Αλέξανδρος Παπανικολάου, σε σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη διατύπωσαν την άποψη ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ανάθεση της διακυβέρνησης της χώρας στους πολιτικούς. Στη συνέχεια, ο Γκιζίκης κάλεσε τον Ιωαννίδη και του ανακοίνωσε την απόφαση της ηγεσίας του στρατεύματος, χωρίς αυτός να αντιδράσει.
Διαβάστε περισσότερα »

from ΠΡΕΖΑ TV © http://ift.tt/29U7xL1
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου