«Μετάνιωσα που πέρασα στην Ελλάδα. Στη Συρία πεθαίνουν κατευθείαν. Εδώ πεθαίνουμε σιγά σιγά». Αυτή είναι η Χίαμ. Μάνα πέντε παιδιών, χήρα, πρόσφυγας από τη Συρία, που ζει σε μία σκηνή στο Κέντρο Φιλοξενίας Ριτσώνας. Εκεί όπου συνολικά βρίσκονται περισσότερα από 730 άτομα, κυρίως Σύροι κουρδικής καταγωγής. Την ιστορία της, όπως και πολλών άλλων προσφύγων και μεταναστών, κατέγραψε ο «Ριζοσπάστης» στη συνέχεια του οδοιπορικού του στα Κέντρα και Δομές Φιλοξενίας.
Η κατάσταση που συναντήσαμε, είναι δύσκολο να περιγραφεί. Οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να ζουν: χωρίς νερό και ρεύμα, χωρίς γιατρούς, χωρίς τουαλέτες, μπάνια, αποχέτευση, προστασία από τη ζέστη και το κρύο. Είναι εκτεθειμένοι σε φίδια, κουνούπια ακόμα και από τα αγριογούρουνα που κατεβαίνουν από το βουνό. Το κέντρο λειτουργεί εδώ και τρεις μήνες. Ομως, αυτές τις μέρες αναμένεται να τοποθετηθούν βόθροι, τα κοντέινερ που θα χρησιμοποιούνται για μπάνια και θα ολοκληρωθεί η μεταφορά του ρεύματος, ώστε να φωτίζεται ο χώρος και ειδικά οι σκηνές. Κανείς δεν γνωρίζει εάν το νερό της περιοχής είναι πόσιμο. Σύμφωνα με υπάλληλο της ΙΟΜ, το κράτος δεν υπάρχει πουθενά. «Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ζητήσαμε νερό να έρθει από το δήμο και πήραμε αρνητική απάντηση. Με χορηγίες προσπαθήσαμε να φτιάξουμε την παλιά γεώτρηση γιατί χωρίς νερό δεν είχαμε πυρασφάλεια, χωρίς πυρασφάλεια δεν μπορούσαμε να βάλουμε περίφραξη και έμπαιναν αγριογούρουνα, δημιουργώντας καθημερινά πρόβλημα».
Διαβάστε περισσότερα »Η κατάσταση που συναντήσαμε, είναι δύσκολο να περιγραφεί. Οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να ζουν: χωρίς νερό και ρεύμα, χωρίς γιατρούς, χωρίς τουαλέτες, μπάνια, αποχέτευση, προστασία από τη ζέστη και το κρύο. Είναι εκτεθειμένοι σε φίδια, κουνούπια ακόμα και από τα αγριογούρουνα που κατεβαίνουν από το βουνό. Το κέντρο λειτουργεί εδώ και τρεις μήνες. Ομως, αυτές τις μέρες αναμένεται να τοποθετηθούν βόθροι, τα κοντέινερ που θα χρησιμοποιούνται για μπάνια και θα ολοκληρωθεί η μεταφορά του ρεύματος, ώστε να φωτίζεται ο χώρος και ειδικά οι σκηνές. Κανείς δεν γνωρίζει εάν το νερό της περιοχής είναι πόσιμο. Σύμφωνα με υπάλληλο της ΙΟΜ, το κράτος δεν υπάρχει πουθενά. «Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ζητήσαμε νερό να έρθει από το δήμο και πήραμε αρνητική απάντηση. Με χορηγίες προσπαθήσαμε να φτιάξουμε την παλιά γεώτρηση γιατί χωρίς νερό δεν είχαμε πυρασφάλεια, χωρίς πυρασφάλεια δεν μπορούσαμε να βάλουμε περίφραξη και έμπαιναν αγριογούρουνα, δημιουργώντας καθημερινά πρόβλημα».
from ΠΡΕΖΑ TV © http://ift.tt/1XjkEKF
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου