Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Novartis-Gate: Το «κόλπο γκρόσο» για μυθικά κέρδη με την υπουργική βοήθεια - Την ωρα που γινονταν μειωση της φαρμακευτικης δαπανης, αυξανονταν οι τιμες σε φαρμακα της Novartis

Κέρδη εκατομμυρίων ευρώ κατάφερνε να αποκομίζει η Novartis από τις πωλήσεις φαρμάκων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλη την Ευρώπη λαμβάνοντας χείρα βοηθείας από 'Ελληνες υπουργούς, όπως αποκάλυψε χθες το Documento και προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Πριν από έναν χρόνο το Documento αποκάλυπτε στο 8ο φύλλο του την επιθετική πολιτική που είχε ακολουθήσει από το 2008 και μετά η Novartis προκειμένου να κατακτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά του φαρμάκου. Δεν ήταν μόνο η ελληνική αγορά που παρουσίαζε εξαιρετικό ενδιαφέρον για τη μητρική εταιρεία, αλλά γενικότερα η Ελλάδα. Η χώρα μας είναι ιδιαίτερα σημαντική σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς αποτελεί χώρα αναφοράς για τη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων. Συγκεκριμένα, οι τιμές που είναι πατενταρισμένες διαμορφώνονται με βάση τον μέσο όρο τιμών στις τρεις πιο φθηνές χώρες της ΕΕ των 27. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται συνήθως η Ελλάδα, όπως και η Πορτογαλία. Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκε η Novartis προκειμένου να εκτοξεύσει τα κέρδη της από τις πωλήσεις δικών της φαρμακευτικών σκευασμάτων. Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, η Novartis Hellas είχε καταφέρει κάποια στιγμή να διαθέτει την έκτη μεγαλύτερη κατανάλωση σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ, καθώς και το μεγαλύτερο ποσοστό παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την κατά κεφαλήν κατανάλωση.
Διαβάστε περισσότερα »

from ΠΡΕΖΑ TV © http://ift.tt/2nNwVKc
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου