Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Μαστίχα Χίου: Οι Τούρκοι κατοχυρώνουν όνομα για το αντίγραφό της

Το προϊόν θα ονομάζεται Cesme Damla Sakizi και φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί την ελληνική μαστίχα. Τουρκικά fake news για δήθεν εγκατάλειψη της καλλιέργειας από πολλούς Έλληνες. «Είμαστε σε συνεχή ανάπτυξη», απαντά ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου
Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης θέλουν να κατοχυρώσουν οι Τούρκοι για το αντίγραφο της ελληνικής μαστίχας που προσπαθούν να δημιουργήσουν εδώ και χρόνια στην περιοχή του Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο. Θα το ονομάζουν Cesme Damla Sakizi και όχι μαστίχα, καθώς ο χρυσοφόρος καρπός της χιώτικης γης αποτελεί προστατευόμενο Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης και δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τον όρο, παρόλο που κάποιοι το έχουν επιχειρήσει. Όπως ανακοινώθηκε από τον προϊστάμενο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Γεωργίας του Τσεσμέ, Ahmet Kececi, η υπηρεσία υπέβαλλε στις 15 Ιουνίου τη σχετική αίτηση στο Τουρκικό Ινστιτούτο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας. Σε συνέντευξή του σε τουρκικό ΜΜΕ, μάλιστα, ο ίδιος επικαλέστηκε fake news για δήθεν εγκατάλειψη της καλλιέργειας μαστίχας από μεγάλο μέρος των παραγωγών στα Μαστιχοχώρια της Χίου και για μείωση της παραγωγής μαστίχας στο ελληνικό νησί, προκειμένου να καλέσει τους Τούρκους παραγωγούς να επενδύσουν στην συγκεκριμένη καλλιέργεια και να καλύψουν το κενό στην παγκόσμια αγορά. «Στη Χίο οι νέοι φεύγουν από το νησί και εγκαταλείπουν τα δέντρα.
Διαβάστε περισσότερα »

from ΠΡΕΖΑ TV © https://ift.tt/3fRjiTs
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου