Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

ΆΡΗΣ ΜΕΣΣΙΝΗΣ, ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ: ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΤΟ ΦΡΑΧΤΗ ΤΟ ΈΒΡΟΥ – ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΡΙΑ

Tης ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΦΩΤΟ: ΆΡΗΣ ΜΕΣΣΙΝΗΣ
"Ζούμε μια δεύτερη Συρία στη Λέσβο. Το κράτος, το αριστερό μας κράτος δεν υπάρχει. Αφήνει τους εθελοντές και τους ψαράδες να βγάζουν τους ανθρώπους μέσα από τα κύματα. Το αριστερό μας κράτος το μόνο που κάνει είναι να τουιτάρει από το τουίτερ του πρωθυπουργού για την Ευρώπη που θέλει. Την Ευρώπη, τάχα μου, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού".





Τα λόγια του Άρη Μεσσίνη, του έμπειρου, βραβευμένου φωτορεπόρτερ από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑFP) δίνουν, όπως και οι φωτογραφίες του, με σπαρακτικό τρόπο την εικόνα μιας εμπόλεμης ζώνης στα παράλια της Μυτιλήνης. "Είμαι πατέρας …και βλέπω τα παιδιά να πνίγονται μπροστά μου" μονολογεί μέσα από λυγμούς, θλίψης, αγανάκτησης και θυμού.  "Όλοι πρέπει να έρθετε εδώ να κλάψετε, να εξοργιστείτε. Μόνο έτσι θα σταματήσει.."

Το βράδυ του Σαββάτου, την ώρα που οι μάνες στην προστατευμένη στεριά άπλωναν στα παιδιά τους σκεπάσματα ζεστά, τα παγωμένα κύματα "σκέπαζαν" μικρά προσφυγόπουλα με θάνατο. Παγωμένα πόδια, παγωμένα χεράκια, ξεβράστηκαν για μια ακόμη φορά στις ακτές της Σάμου, το πρωινό της Κυριακής.

"Σήμερα βρήκαμε στην παραλία κι άλλα πνιγμένα παιδιά. Είναι μάλλον από το μεγάλο ναυάγιο με τους 300 επιβαίνοντες" λέει ο 'Αρης. "Φωνάξαμε τον νεκροθάφτη να πάρει ένα μωρό 5-6 μηνών. Χωρούσε σε μια τσάντα. Μας είπε ότι του τελείωσαν οι σακούλες".

Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απέκλειε το ενδεχόμενο να γκρεμιστεί ο φράχτης του Έβρου προκειμένου να μειωθούν οι θάνατοι προσφύγων στο Αιγαίο, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
Διαβάστε περισσότερα »

from ΠΡΕΖΑ TV © http://ift.tt/1GVzIaT
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου