Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΟΔΟ»

Υπογραμμίζοντας σύσσωμοι την κρισιμότητα των στιγμών και την τεράστια πρόκληση που συνιστά για την ΕΕ η προσφυγική κρίση, χωρίς ωστόσο να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, προσήλθαν οι ηγέτες 11 κρατών στην έκτακτη σύνοδο που συγκάλεσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

Ζητούμενο, η συμφωνία επί συγκεκριμένων και συντονισμένων δράσεων μεταξύ των χωρών που βρίσκονται κατά μήκος της λεγόμενης «οδού των Δυτικών Βαλκανίων» ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία γειτονικών χωρών και να ρυθμιστεί η εσωτερική κατανομή των προσφύγων.   Στην έκτακτη διάσκεψη που συγκάλεσε ο Γιούνκερ, κατόπιν παρότρυνσης της καγκελαρίου Μέρκελ, μετέχουν οι ηγέτες Ελλάδας, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Σλοβενίας. Η Τουρκία δεν έχει προσκληθεί.

Προσερχόμενος στις εργασίες της συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσυης στο προσφυγικό. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να γίνει επιμερισμός των ευθυνών μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, ενώ άφησε αιχμές για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε η Τουρκία στη μίνι Σύνοδο, παρά το σημαντικό ρόλο που διαδραμματίζει.    Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν έκανε λόγο προσερχόμενος στη σύνοδο για «παγκόσμια πρόκληση» και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να την αντιμετωπίσουν μαζί. 
Διαβάστε περισσότερα »

from ΠΡΕΖΑ TV © http://ift.tt/1KyNB9O
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου